Jdi na obsah Jdi na menu
 


Propozice na rok 2016

18. 2. 2016

 

OLYMPIÁDA MLADÝCH CHOVATELŮ

v Praze pro rok 2016

 

Vyhlašovatel soutěže: Komise mládeže ČSCH Základní organizace chovatelů koček Praha 8

ve spolupráci s DDM Praha 6 a dalšími partnery

 

    

 

Cíl a poslání soutěže: Chovatelská olympiáda je soutěž, která má za cíl v první řadě nalézt v Praze děti, které mají kladný vztah ke zvířatům, přírodě a chovatelství vůbec. Dále pak u dětí a mládeže tento kladný vztah prohlubovat spolu se zájmem o rozvoj dovedností a znalostí v chovatelství a pomáhat jim i prostřednictvím kroužků mladých chovatelů v dalším odborném rozvoji.  Těmito znalostmi pak reprezentovat Prahu a ČSCH na dalších soutěžích a výstavách republikového i mezinárodního charakteru v rámci péče o talentované děti a mládež.

Olympiáda mladých chovatelů je mezinárodní a také celorepubliková soutěž zařazená MŠMT mezi soutěže a přehlídky zájmového vzdělávání ve skupině C. Doporučujeme tedy soutěžícím použít jejich výborné výsledky jako plusové body při přijímacím řízení na střední a vysokou školu.

Příprava: Probíhá na jednotlivých ZŠ, SŠ, DDM a v dalších institucích podobného typu na území Hl. města Prahy pomocí dvou interních kol.

 První kolo je určeno hlavně jako pomoc pro učitele, pedagogy a vedoucí kroužků při výběru dětí postupujících do druhého “celoškolského“ kola a jako nezávislý test znalostí vhodný k využití pro hodiny biologie atd.

 Druhé kolo "celoškolské" je určeno dětem a mládeži, která má osvojené základní chovatelské znalosti a projevuje aktivní přístup k chovatelství (chová zvíře). Zpravidla jde o děti, které měli 75% a lepší hodnocení výsledků z prvního kola.

 Třetí kolo je už celopražským finále Olympiády mladých chovatelů a zároveň oblastním kolem pro postup na NK OMCH (info na www.cschdz.eu) na území Hl. města Prahy.

 

Celopražské finále: Koná se 3. května 2016 od 8:00 hodin v budově DDM Praha 6 na Bílé Hoře, U boroviček 648/1, Praha 6. 

Aktuální informace k probíhající Olympiádě mladých chovatelů a dalšímu chovatelskému dění v Praze můžete sledovat na stránkách www.chovatel-praha.estranky.cz

 

 

Soutěž je určena jednotlivcům a mohou se jí zúčastnit:

-          mladí chovatelé organizovaní v ZO ČSCH na území Prahy

-          mladí chovatelé, členové chovatelských kroužků při ZO ČSCH na území Prahy

-          členové zájmových kroužků při Domech dětí a mládeže, Stanicích mladých přírodovědců, školách a dalších podobných institucích na území Prahy

-          neorganizované děti a mládež

 

Soutěžní kategorie:

I.                    do 14ti let (včetně ročníku narození 2002)

II.                  15- 18 let (včetně ročníku narození 1998)

 

O zařazení do věkových kategorií rozhoduje jednoznačně pouze rok narození, nikoliv měsíc!

 

 

Soutěžní odbornosti:

-          králíků

-          koček

-          drůbeže (hrabavé i vodní)

-          holubů (včetně poštovních)

-          ovcí a koz

-          psů

-          okrasného ptactva a kanárů (včetně bažantů, pávů, kachniček, křepelek, hrdliček a holoubků)

-          akvarijních ryb

-          terarijních živočichů

-          drobných hlodavců (včetně morčat)

-          kožešinových zvířat (činčily, norci, nutrie, lišky apod.)

 

Soutěžní podmínky:

-          zpracování a zaslání písemné práce u I. a II. kategorie nejpozději do 29. 4. 2016 (digitální nebo písemnou formou) Doručení si prosím včas ověřte!

-          na celopražském kole absolvování soutěžního testu z odborných znalostí dané odbornosti obsahující 30 otázek s možnostmi a, b, c vždy jen s jednou správnou odpovědí

-          na celopražském kole absolvování soutěžního testu z obecných znalostí obsahující 30 otázek s možnostmi a, b, c vždy jen s jednou správnou odpovědí

-          na celopražském kole absolvování poznávacího testu zvířat (obrázky, fotky, diapozitivy) obsahující 30 zvířat

-          na celopražském kole absolvování krátkého ústního pohovoru k vlastní odevzdané písemné práci a souvisejícím znalostem k dané odbornosti

 

Adresa pro zaslání pís. prací: Mgr.Vlastimil Jura –  ČSCH, Maškova 3, Praha 8, 182 53

Práci je možno zaslat v termínu i v elektronické podobě s tím, že písemně je třeba práci doručit při osobním příchodu na celopražské finále. Doručené práce v tištěné i elektronické podobě musí být obsahově totožné. Tištěná práce může být však doplněna o originály kreseb anebo fyzické artefakty z chovu. V případě rozdílu v textu práce se bude hodnotit elektronická verze zaslaná v termínu. Případné opravy tištěné práce však nejsou na škodu.

 

Zpracování písemné práce a její náležitosti: Zpracovatel se zabývá pozorováním jednoho druhu zvířat (odbornosti). Práce by měla být tematicky zaměřena na jedno téma, například na odchovy, krmení, ustájení, rozmnožování, vystavování a další. Práce musí být samostatným dílem soutěžícího a měla by především obsahovat vlastní poznatky (nemusí být z vlastního zvířete). Měla by být také doplněna tématickými fotografiemi, grafy, tabulkami, obrázky, malbami atd., které by měli být zakomponovány do samotné práce a měly by být popsány samostatně, nebo odkazy z textu. Součástí písemné práce musí být také na první stránce celé jméno a adresa zpracovatele, název školy zpracovatele, celé datum narození. Případně použita předepsaná úvodní strana uvedena na stránkách svazu http://cschdz.eu/mladez/prihlaska-mkomch.aspx V závěru písemné práce musí být souhlas se zpracováním písemné práce a všech obsahujících údajů pro účely soutěže a stvrzující podpis zpracovatele a jeho zákonného zástupce. 

 

Upozornění: Doporučujeme zpřehlednit práci obsahem a číslováním stránek. Zpracovatel by se měl vyvarovat používání neodborných zdrojů, internetu a pouhého opisování textů z odborné literatury. Takováto práce pak nemá žádný odborný chovatelský přínos. U práce se nehodnotí množství stran, ale jejich chovatelský přínos danému soutěžícímu.

 

Doporučená osnova písemné práce:

I.                    – Název písemné práce, odbornost, kategorie, jméno a příjmení, adresa, celé datum narození, škola nebo zaměstnání, rok vypracování, období pozorování (od-do) – vše na úvodním listu písemné práce

II.                  – Obsah písemné práce – druhý list písemné práce

III.                – Důvod vybraného tématu, chovatelské začátky, členství v ČSCH či kroužku, dosud nabyté zkušenosti, pomoc rodičů, učitelů, vedoucího apod.

IV.                – Vlastní práce – Pozorování vybraného druhu zvířat, záznamy, grafy, tabulky, kresby, malby, obrázky, fotografie související s tématem práce, hodnocení zvířat z výstav apod.

V.                  – Závěr – Zhodnocení výsledků pozorování, poznatky, postřehy a zjištění kladného i záporného charakteru, použitá literatura a podpis zpracovatele spolu s podpisem jeho zákonného zástupce a jeho souhlas k případnému publikování. V případě možného přepisu na stroji či počítačem je nutno uvést, kdo písemnou práci přepisoval.

 

 

Ústní pohovor k písemné práci: Jde o odbornou konzultaci soutěžícího s tříčlennou komisí o provádění pozorování a zjištěných závěrech v uvedené písemné práci a případné zodpovězení otázek k tématu dané odbornosti.

 

 

Hodnocení písemné práce:

 I.       Vlastní pozorování                                                                       

-          odborný přínos písemné práce

-          vyčerpání vybraného tématu                           

-          tvůrčí přístup autora a jeho postřehy

 II.       Doplňující grafy, tabulky, fotografie, obrázky, malby atd.    

 III.     Závěr písemné práce a její celkové zpracování  

                -      zhodnocení vlastního zjištění a pozorování, možné návrhy řešení                     

                                                                                          Celkem  :         max. 30 bodů

 

Hodnocení písemných testů a poznávaček : Za každou správnou odpověď se započítává 1 bod. U poznávačky je třeba uvést celý název, u některých odborností latinský, tak jak je běžně používáno, toto je hodnoceno 1 bodem. V případě uvedení neúplného názvu je odpověď hodnocena 0,5 bodu. Maximální počet získaných bodů je 30 u odborného testu a 30 u poznávačky a obecného testu.

 

 

Hodnocení pohovoru k písemné práci: Hodnotí se znalosti z chovatelské problematiky, kterou se soutěžící zabývá ve své písemné práci, projev a všeobecné znalosti z odbornosti a chovu. Hodnotící komise je tříčlenná a výsledným bodovým ohodnocením je průměr hodnocení jednotlivých členů komise. Maximální počet možných udělených bodů je 30.

 

 

Celkové hodnocení: Celkové hodnocení je prováděno součtem dosažených bodových výsledků ze všech soutěžních částí (testy odborné-30, obecné-30, poznávačka-30, písemná práce-30 a pohovoru k písemné práci-30). Maximální možný součet výsledků je 150 bodů. V případě shodného součtu bodů dvou a více soutěžících rozhoduje o lepším umístění lépe hodnocená poznávačka. Budou-li i tyto hodnocení shodné, předloží se těmto soutěžícím další poznávačka a takto až do rozhodnutí.

 

 

Vyhlášení vítězů: Proběhne neprodleně po vyhodnocení a sečtení bodů všech zúčastněných. Budou předány diplomy, poháry a ceny od sponzorů soutěže a pořízeny fotografie soutěžících pro medializaci výsledků.

 

 

Postupující na NK OMCH 2016 v Rumburku: Automaticky budou pozváni k reprezentaci Prahy ti soutěžící, kteří se umístili ve svých soutěžních odbornostech a své věkové kategorii na prvním místě. Případnými náhradníky jsou soutěžící na dalších místech. Výjimku tvoří vítězové loňského MK OMCH 2015, kteří mají zajištěn automatický postup po napsání písemné práce. Více o pravidlech OMCH na www.cschdz.eu.

 

Pořadatel má právo pozměnit hodnotící a postupová kriteria před začátkem samotného kola z organizačních důvodů. 

Hodnotitelé: Členové Komise mládeže ČSCH ZO chovatelů koček Praha 8 a jimi přizvaní odborní spolupracovníci.

Zpracoval: Mgr.Vlastimil Jura, předseda ZO chovatelů koček Praha 8 a člen KPM ČSCH

Kontakt: v.jura@email.cz